dissabte, 1 d’octubre del 2016

Responem preguntes de carrer

Responem preguntes de carrer.

En aquest apartat tenim la oportunitat de poder respondre preguntes que possiblement s’hagin fet moltes colomenques i colomencs al voltant de l’Àliga i la Faràndula Colomenca

Quin és el simbolisme de l’Àliga?
L’àliga és un dels components més antics del bestiari festiu català i durant molts anys ha sigut símbol de resistència a Felip V. La solemnitat és la seva característica principal i disposa d’una personalitat ben delimitada, uns estrictes protocols d’actuació com a símbol del poder municipal. Fins fa ben poc, només les poblacions amb títol de ciutat podien tenir la figura de l’àliga dins del seu seguici festiu. A Catalunya trobem poc més d’una trentena d’àligues.

Quina és la història de l’Àliga de Santa Coloma de Farners?
La primera àliga de Santa Coloma de Farners va ser creada per Josep Cardona “Nona” l’any 1999 i era una reproducció fidel del tapís del monestir de Sant Pere Cercada, amb l’afegit d’una aixeta. L’any 2015 la Faràndula Colomenca vam voler recuperar la figura de l’Àliga amb la bèstia actual, inspirada en l’anterior, agafant característiques pròpies i reforçant la característica aixeta del ventre.

Quin és el significat de la coronació?
Les corones de les àligues reafirmen la solemnitat d’aquests elements festius i a cada ciutat pot prendre vàries formes i també simbologies. Malgrat que l’àliga original de la nostra ciutat no portava corona hem volgut coronar-la per reafirmar ja no només la seva simbologia sinó per la nostra estima cap a la figura.
Des de la Faràndula Colomenca hem treballat perquè la corona sigui , com ens agrada dir “de fantasia”, sense cap més raó de ser. La corona, juntament amb l’aixeta d’on hi raja ratafia, representaran el bon fer i la identitat dels colomencs: la fraternitat i la festa.

I què en diem d’en Lluís i en Salvi?

No ens podem oblidar de les dos figures que amenitzen i obren pas als passacarrers, els capgrossos. El capgròs d’en Lluís Bayés amb un porró de vi al cap i en Salvi, com a homenatge als fets històrics de la Revolta dels segadors. Us faran ballar una bona estona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada